Сертификат ISO 27001 на Крестън БулМар Сертификат ISO 9001 на Крестън БулМар
Kreston BulMar

Счетоводна къща Kreston BulMar

качествени счетоводни услуги на изгодни цени

Нашите счетоводни къщи в страната

Счетоводна къща Шумен

Счетоводна къща Шумен

Счетоводна къща Крестън БулМар няма представителство в град Шумен за момента. Ако сте собственик на счетоводна или консултантска кантора, практикущава в Шумен, и желаете да си сътрудничите с една от водещите марки в браншна, използвайте долната форма за контакт за да се свържете с нас, за да обсъдим възможностите за сътрудничество.

Обща информация за Шумен

Град Шумен се намира в Североизточна България, на 280-300 м надморска височина, върху Шуменското плато. Населението му наброява 80 800 души, по данни от последното преброяване, което го поставя на 10-то място в страната.

Историята на Шумен

Цивилизация на територията на днешен Шумен се заражда за първи път още в ранния XII в пне. Още тогава там е имало крепостно сдание, изградено от необработени камъни. За това свидетелстват средновековни писания, намерени при археологиески проучвания през средата на миналия век. 7 века по-късно римляните надграждат строежа, като издигат квадратна наблюдателна кула, подсилват слабо-укрепените участъци и обикалят всичко с крепостна стена. До V-ти век вече крепостта се простира на целия хълм и има 9 наблюдателни кули. Поредно обновяване на укреплението има през X-ти век, когато е изградена нова крепостна стена. Историците твърдят, че на 600 метра от крепостта, за кратък период през 8-ми век е съществувало българско селище с площ около 20 декара и укрепление с правоъгълна форма.

В историческите летописи градът се споменава за първи път под името Симеонис от арабски пътешественик през 1153 год. Смята се, че името е на цар Симеон.

До XIV век Шумен вече е развит като значим военен и търговски център. Древният град престава да съществува в първоначалния си вид окончателно през 1944 с падането под турска власт. По-късно, върху руините на града турците построяват бани и джамии, включително и популярната Томбул джамия. През XVII и XVIII век градът отново се превръща с силно укрепен военен център. По това време в него се заселват предимно турци, евреи, арменци и татари. През последния век от турското робство градът вече носи името Шумен. Това име не е променяно и до днес, с изключение на кратък период от комунистическите години (1950 - 1965 год), когато се е казвал Коларовград.

Непосредствено след освобождение Шумен запада силно поради рязкото изселване на турското население и поради новопоявилите се конкурентни пазари и стоки. С течение на годините, той постепенно се съвзема и се налага като областен и окръжен център.

За икономиката в Шумен

В Шумен се развива предимно леката промишленост. Най-много ангажирани хора има в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Големите работодатели в града са КТА Мадара, Бирен завод Шуменско пиво, Алкомет и Фикосота.

Шумен е от голяма важност за железопътния транспорт в страната, тъй като се явява пресечна точка между двете основни направления, което го прави своеобразен кръстопът.

Счетоводните къщи в Шумен

Счетоводното обслужване в Шумен, подобно на останалите градове в страната ни, гравитира около малкия и среден бизнес. Това е нишата за консултантските кантори, тъй като големите фирми на територията на Шумен имат централизирано счетоводство над тях, или са предпочели да поддържат собствен счетоводен отдел, въпреки че това е по-неизгодно от финансова и практична гледна точка.

 

Нашите профили в социалните мрежи

Facebook Google + YouTube Групата ни в LinkedIn Акаунта ни в Tweeter